Cultuur

In India loopt religie en cultuur in elkaar over. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er elk jaar tal van feesten worden gegeven. De bekendste zijn:
 
  • Pongal – Tamil Nadu: een oogstfestival in het Zuiden van India, te vergelijken met Thanksgivnig in de VS.
  • Woestijnfestival – Jaisalmer: Dit festival wordt meestal in februari gevierd. Je kan er genieten van traditionele dansen, wedstrijden zoals tulbandknopen en parades.
  • Holi – geheel India: Holi is een vrolijk hindoefeest, dat wereldwijd veel bekendheid heeft verworven. Iedereen besprenkeld elkaar met gekleurde poeders voor geluk en voorspoed. In India is het ook gebruikelijk om tijdens Holi de familie te bezoeken.
  • Dussera festival – geheel India: Tijdens dit festival wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd. Met name de godin Durga wordt geëerd. Tijdens dit grote volksfeest worden huizen opnieuw geschilderd.
  • Divali – geheel India: dit festival staat ook bekend als het lichtfeest en is een van de belangrijkste van India. Ook hier wordt de overwinning van het goede over het kwaad, en van het licht over de duisternis gevierd. Overal in huis worden kleine lichtjes van klei aangestoken. Het is een erg vrolijk feest dat met familie gevierd wordt. Overal wordt vuurwerk afgestoken en veel zoetigheid gegeten.

Culturele gebruiken en gevoeligheden
Traditioneel begroeten Indiërs elkaar met de namasté-beweging. Je houdt hierbij je handpalmen tegen elkaar en raakt je voorhoofd aan. Wat je ook verkeerd kan interpreteren, is dat wanneer men ja zegt, het hoofd snel heen en weer wiebelt, bijna alsof men een ‘nee’ -beweging maakt.
 
Lokale specialiteiten
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels erg pikant. Dal is de verzamelnaam van gerechten die gemaakt zijn van linzen en vormen een belangrijke eiwitbron.

India, een land dat je laat dromen. Nergens anders werd religie en cultuur zo verweven met het dagelijkse leven als hier. Dat uit zich in uitbundige feesten, kleurrijke ceremonies en vooral een volk dat met een glimlach door het leven gaat.
 

Landen-ABC

Ligging:
India grenst in het westen en zuiden aan de Indische Oceaan en in het oosten aan de Golf van Bengalen. In het noorden grenst het land aan Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. Ten zuidoosten van India in de Indische Oceaan ligt Sri Lanka en ten zuidwesten ervan liggen de Maldiven.

Ruwe indeling:
India bestaat ruwweg uit drie delen. Het noorden van het land is zeer bergachtig met een gedeelte van de Himalaya. Daaronder ligt een vruchtbare vlakte met grote rivieren zoals de Ganges en de Brahmaputra. Op het schiereiland ligt het droge Dekan-plateau met in het westen de Tharwoestijn.

De hoofdstad:
New Delhi

De taal:
Hindi, Engels

Munteenheid:
Indiase Roepie

De seizoenen:
Je kan India het hele jaar door bezoeken. In oktober-maart is het droog zonnig en warm. Vanaf februari loopt de temperatuur op, tot een vochtige hitte in mei en juni. Daarna bereiken de moessonregens de kust en verspreiden ze zich over het land. Buiten het Himalaya-gebied, valt de meeste regen tussen juni en september.

India praktisch

Reisdocumenten:
Wanneer je naar India reist, hebt je een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Je hebt ook een elektronische visum nodig, die op voorhand moet aangevraagd worden.

Tijdsverschil:
In de zomer is het in India 3 uur en 30 minuten later dan in België. In de winter is dit 4 uur en 30 minuten.

Kledijtips:
Voor India is luchtige en praktische kleding een must. Best werk je met laagjes. Ga je in de wintermaanden naar het Noorden, neem dan ook iets warmere kledij mee. Toon ook steeds respect voor de lokale cultuur. Te schaarse kledij wordt al snel aanstootgevend bevonden. Bedek dus zeker je schouders en bovenbenen. Ook bij een bezoek aan heiligdommen gelden er strenge kledijvoorschriften.

Reisstekker/spanning:
De netspanning is in India net als bij ons 220 volt. Belgische stekkers passen niet in de stopcontacten, een reisstekker is ten zeerste aangeraden. Er komen ook geregeld stroomstoringen voor in India.

Vervoer:
Je kan in India overal geraken met het openbaar vervoer, dat ook enorm goedkoop is. Daar moet je wel bij nemen dat de bussen en treinen vaak overvol zitten, en dat vertragingen meer regel dan uitzondering zijn. Ook het gewone verkeer is moordend, vol files en geregeld ongevallen. Als je tijd wil sparen, kies je dus best voor een binnenlandse vlucht in plaats van langeafstandsbussen. In steden vind je makkelijk taxi’s of riksja’s die je voor een klein prijsje rondrijden.

Voorzorgsmaatregelen:
Bij een reis naar India zijn geen inentingen verplicht, maar wel aangeraden. Bij aankomst is belangrijk om je lichaam tijd te geven om zich aan te passen. Wees voorzichtig in de zon en zet bij voorkeur steeds iets op je hoofd. Omdat je in de hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude, je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Ook eet je best niet van eetkraampjes langs de weg.

Wanneer je door het noorden van India reist, kom je al snel op 2500 meter hoogte. Hier bestaat de kans op hoogteziekte. Je kan dit voorkomen door voldoende te drinken, tot wel 3 liter per dag. Krijg je toch een stevige hoofdpijn of word je misselijk, informeer dan je gids, of daal zo snel mogelijk weer af.
 

Shopping

Openingstijden: 
De meeste winkels zijn iedere dag open van ongeveer 10.00 tot 20.00 uur, vaak met een lange middagpauze. De wekelijkse sluitingsdag is maandag of dinsdag.

Geldzaken:
Je kan bijna overal geld afhalen met je bankkaart. Zorg wel dat je bankkaart wordt opengezet voor India, anders kan je hier niets mee doen. Geld afhalen of betalen met je creditcard is ook mogelijk. Zorg wel dat je steeds cash bij je hebt als back-up. Afdingen is erg normaal in India. Je zal dit ook zelf moeten doen in de meeste winkeltjes en kraampjes. Bij de duurdere winkels zijn prijzen al op voorhand bepaald. Ook als je een taxi neemt, moet je met de chauffeur op voorhand een prijs afspreken.

Souvenirtips:
In India vind je overal wel lokale artiesten die je hun kunst willen verkopen, of het nu in een winkeltje of op straat is. Hier kan je echte pareltjes vinden voor zo goed als geen geld. Kijk vooral uit naar moderne kunst en prachtig gestikte stoffen.
 
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Suntour Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Kortrijkstraat 4
8580 Avelgem